• Tafels

   Stoelen

 • Configureren
 • Stalen
 • Over ons
Hoe bepaal je de kwaliteit van een meubelstof

Hoe bepaal je de kwaliteit van een meubelstof?

Hoe bepaal je de kwaliteit van een meubelstof?

Hoe bepaal je de kwaliteit van een meubelstof

Het kiezen van de juiste meubelstof is belangrijk voor het comfort, de duurzaamheid en de uitstraling van je meubels. Maar hoe bepaal je de kwaliteit van een meubelstof? Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het selecteren van de perfecte stof voor je meubels.

Slijtvastheid

Een van de belangrijkste aspecten van een meubelstof is de slijtvastheid. Dit wordt vaak gemeten in Martindale- of Wyzenbeek-cycli, waarbij de stof wordt getest op weerstand tegen slijtage door wrijving. Hoe hoger het aantal cycli, hoe slijtvaster de stof. Voor intensief gebruikte meubels, zoals een bank of eetkamerstoelen, is een stof met minstens 20.000 Martindale-cycli aan te raden. Alle stoffen uit de collectie van They & Me zijn zorgvuldig geselecteerd op deze eisen. Zo heeft de stof Bull uit onze collectie een slijtweerstand van maar liefst 80.000 Martindale-cycli.

Samenstelling van de stof

De samenstelling van de stof heeft invloed op de duurzaamheid, het comfort en het onderhoudsgemak. Veelvoorkomende materialen zijn katoen, linnen, wol, polyester en acryl. Hier is een korte gids:

 • Katoen: ademend en comfortabel, maar kan sneller slijten en verkleuren.
 • Linnen: duurzaam en stijlvol, maar kreukt gemakkelijk.
 • Wol: warm en slijtvast, maar kan gevoelig zijn voor motten.
 • Polyester: zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk, maar kan minder ademend zijn.
 • Acryl: lijkt op wol, maar is synthetisch en vaak goedkoper.

Pilling

Pilling is het vormen van kleine bolletjes op het oppervlak van de stof, wat vaak voorkomt bij goedkopere en kwalitatief slechtere materialen. Een hoge kwaliteit meubelstof zal minder snel pillen. Dit kun je testen door een klein stukje stof stevig tegen elkaar te wrijven en te kijken of er bolletjes ontstaan.

Kleurechtheid

Kleurechtheid verwijst naar hoe goed een stof zijn kleur behoudt bij blootstelling aan licht en wassen. Een goede meubelstof moet niet snel verkleuren of vervagen, zodat je meubels er langdurig fris en levendig uitzien. Dit is vooral belangrijk in zonnige kamers en huishoudens met kinderen of huisdieren, waar meubels vaker aan licht en vlekken worden blootgesteld.

Onderhoudsgemak

Sommige stoffen zijn van nature makkelijker schoon te maken dan andere. Kunstmatige vezels zoals polyester en acryl zijn vaak vlekbestendig en eenvoudig te reinigen. Natuurlijke vezels zoals katoen en linnen kunnen gevoeliger zijn voor vlekken en vereisen mogelijk speciale zorg. Overweeg je levensstijl en hoeveel onderhoud je bereid bent te doen voordat je een stof kiest.

Comfort en gevoel

De textuur en het gevoel van de stof zijn belangrijk voor het comfort. Een stof kan er geweldig uitzien, maar als het niet prettig aanvoelt, zal je er niet van genieten. Voel de stof altijd aan voordat je een keuze maakt. Stoffen zoals fluweel en chenille bieden een zacht en luxe gevoel, terwijl canvas en denim een robuustere textuur hebben. Een gevoel wat per persoon zal verschillen bij het kiezen van moderne eetkamerstoelen en/of een bank op maat.

Milieuvriendelijkheid

Voor de mensen die milieubewust zijn, is het belangrijk om te weten waar de stof vandaan komt en hoe deze is geproduceerd. Natuurlijke vezels zoals biologisch katoen, linnen en wol zijn vaak duurzamer dan synthetische opties. Daarnaast zijn er ook gerecycleerde stoffen beschikbaar die milieuvriendelijker zijn. Alle stoffen die in de stoffencollectie van They & Me zitten zijn een duurzamere keuze. De stof Air bijvoorbeeld uit onze collectie is niet alleen prachtig, maar ook duurzaam. Maar liefst 78% van het garen is afkomstig van gerecyclede RPET-flessen, waardoor je met deze stof niet alleen een stijlvolle keuze maakt voor je meubels, maar ook een milieubewuste.

Kies de juiste stof

Het bepalen van de kwaliteit van een meubelstof vereist aandacht voor verschillende factoren, van slijtvastheid en samenstelling tot kleurechtheid en onderhoudsgemak. Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen keuze maken die zowel esthetisch aantrekkelijk als praktisch is voor jouw specifieke behoeften. Zo geniet je jarenlang van comfortabele en duurzame meubels in je interieur.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een meubelstofHoe bepaal je de kwaliteit van een meubelstof

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou