Het minimalisme versus maximalisme debat- welke stijl past bij jou?.jpg

Het minimalisme versus maximalisme debat: welke stijl past bij jou?

Het minimalisme versus maximalisme debat: welke stijl past bij jou?

Het minimalisme versus maximalisme debat- welke stijl past bij jou?.jpg

Ben jij een minimalist of een maximalist? Dat is de vraag die velen van ons stellen bij het ontwerpen van ons interieur. Ben jij meer van de rustige en eenvoudige levensstijl of verlang je meer naar een overvloed aan rijkdom en grandeur? Beide stijlen bieden een verschillende kijk op wat mooi is. Maar hoe bepaal je nu wat voor jou de juiste stijl is en wat het beste bij jou past? In dit artikel gaan we dieper in op het grote debat tussen minimalisme en maximalisme om jou te helpen de afweging te maken.

Minimalistisch interieur

Minimalisme is een filosofie die draait om ‘less is more’. Deze stroming moedigt ons aan te leven met minder bezittingen en te focussen op de eenvoudige dingen in het leven. Het minimalisme in interieurs richt zich op het weghalen van overbodige elementen tot alleen de essentiële elementen overblijven. Het interieur heeft meestal een sobere stijl, met weinig kleurcontrasten. Denk aan lichte kleuren zoals wit en beige, gecombineerd met natuurlijke elementen zoals hout en leer. Meubels zijn vaak strak en simpel ontworpen en het interieur is opgeruimd en netjes.

Maximalistisch interieur

Maximalisme is juist een trend die draait om overdaad en het omarmen van creativiteit en extravagantie. Het maximalistische interieur staat bol van kleuren, prints en materialen. Het interieur oogt soms wat rommelig, maar dit is de bedoeling. Het maximalisme benadrukt de felle kleuren en gewaagde patronen. Het is een stijl met bijvoorbeeld antieke meubels, kleurrijke kussens en stoffen.

Minimalistisch versus maximalistisch

Maar welke stijl past nou het beste bij jou? De keuze tussen minimalisme en maximalisme is persoonlijk en afhankelijk van je smaak en levensstijl. Als je bijvoorbeeld een voorkeur hebt voor orde en soberheid, dan is de minimalistische stijl misschien iets voor jou. Een opgeruimd en net interieur kan zorgen voor een serene en rustige omgeving. Minimalisme is ook beter voor ons brein. Uit onderzoek blijkt namelijk dat te veel spullen een negatief effect hebben op onze cognitieve functies. Kies in dit geval voor rustige kleurtinten en meubels met rechte lijnen, zoals een rechthoekige eettafel.

Maximalisme wanneer het bij je past

Als je houdt van uitbundigheid en overdaad, dan is de maximalistische stijl meer jouw ding. Deze stijl kan juist zorgen voor een gezellige en uitnodigende omgeving. Maximalisme kan ook perfect passen in huizen met veel karakter en geschiedenis. Een kleurrijke design fauteuil in combinatie met een design salontafel is iets wat goed tot zijn recht komt om de ruimte maximaal te vullen.

De balans zoeken

Of je nu kiest voor minimalisme of maximalisme, het is belangrijk om de balans te vinden in je interieur. Minimalisme mag dan wel focussen op wat er overblijft na het schrappen van overbodige elementen, er mag nog steeds persoonlijkheid aanwezig zijn in het interieur. En maximalisme moet ook niet per se betekenen dat het interieur chaotisch en onoverzichtelijk is, probeer ook bij maximalisme een zekere rust te creëren door bijvoorbeeld één object een centrale en rustgevende plek te geven in het interieur.

Voor welke stijl ga jij?

Zoals je hebt kunnen lezen, draait de keuze tussen minimalisme en maximalisme om persoonlijke smaak en levensstijl. Minimalisme en maximalisme zijn twee uitersten qua interieurstijlen, maar beide kunnen prachtig zijn. Bij het vinden van de juiste stijl is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen wat bij jouw persoonlijkheid past. Ga je voor een opgeruimd en net interieur of kies je voor een gezellige en uitnodigende leefomgeving? Volg je hart en volg vooral ook je gevoel, en dan creëer je vanzelf een interieur waar je volledig in thuis voelt.

Het minimalisme versus maximalisme debat- welke stijl past bij jou?.jpg Het minimalisme versus maximalisme debat- welke stijl past bij jou?.jpg

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou