Ontdek AR (1)

Hoe Augmented Reality kan helpen bij het kiezen van je perfecte meubel

Hoe Augmented Reality kan helpen bij het kiezen van je perfecte meubel

Ontdek AR (1)

Als je ooit hebt ervaren hoe leuk het kan zijn om je woonruimte te vernieuwen, weet je vast ook wel dat het kiezen van meubels ook besluiteloos kan zijn. Maar wat als er een manier was om je beslissingen te vergemakkelijken? Dat is precies waar Augmented Reality (AR) zijn intrede doet. AR stelt ons in staat om virtuele elementen in onze fysieke omgeving te plaatsen en zo een blik te werpen op hoe nieuwe meubelstukken eruit zouden zien in je eigen woonkamer, zonder dat je in twijfel raakt. Dit artikel vertellen we hoe AR een revolutie teweegbrengt in het proces van het kiezen van meubels. 

Een virtuele proefrit voor je woonruimte

Interieurontwerp kan overweldigend zijn. Bepalen hoe een stuk zich zal verhouden tot de rest van je meubels en welke kleuren goed aansluiten bij je algehele designvisie, lijkt soms op een rad van fortuin waarbij je maar moet afwachten hoe het uitpakt. Augmented Reality neemt wat dat betreft het heft in eigen handen. Het maakt het mogelijk om via een smartphone of AR-bril zorgvuldig uitgekozen meubelstukken virtueel in je ruimte te positioneren, afgemeten en beoordeeld vanuit elke gewenste hoek. Dit biedt een kans om designbeslissingen te nemen op basis van hoe je woonruimte er in werkelijkheid uit zou komen te zien met een bepaald meubelstuk, zonder dat je je woonkamer eerst hoeft leeg te halen.

De toekomst van meubelretail: AR in de winkelervaring

Door AR te integreren in de retail ervaring, transformeren meubelwinkels de manier waarop klanten meubels kiezen en kopen. Het traditionele “probeersysteem” waarbij je gehuld in twijfel moest vertrouwen op een mix van afmetingen, stalen en je eigen inschattingsvermogen, wordt vervangen door een virtuele meubelcatalogus die real-time meubels in jouw ruimte tovert. Deze evolutie zorgt voor een naadloze integratie tussen online shoppen en de fysieke ervaring van het meubelstuk in jouw huis zien. Dit maakt dat het niet-terugkerende bezoek aan meubelzaken steeds minder deel uitmaakt van het stappenplan richting de aankoop, terwijl merken met een sterke AR-presence zowel de aandacht als het vertrouwen van klanten weten te winnen.

De impact op de besluitvorming van de klant

Het vermogen om te visualiseren kan klanten geruststellen dat hun aankoop een aanwinst zal zijn voor hun ruimte. Door dit toegevoegde vertrouwen verwijdert AR barrières voor de klant om te investeren in kwaliteitsmeubels. Klanten zijn geneigd meer vertrouwen te hebben in hun aankopen, wat leidt tot grotere bestedingen en over het algemeen hogere tevredenheid.

Uitdagingen voor AR in het interieur

Hoewel de voordelen van AR in het interieurontwerp duidelijk zijn, zijn er ook uitdagingen waarmee de industrie te maken krijgt. Niet alle AR-toepassingen zijn gelijk goed. Daarnaast kan de kwaliteit van de virtuele proefritten variëren, afhankelijk van het device van de consument. Ook moet de beleving naadloos zijn en realistisch genoeg om daadwerkelijk te overtuigen, anders verliest AR zijn waarde als beslissingshulp.

Hoe je op AR kunt inhaken

Voor interieurontwerpers en meubelwinkels betekent de opkomst van AR dat er nieuwe technologieën omarmd moeten worden. Het investeren in webshops die deze diensten aan klanten leveren, of zelfs het ontwikkelen van in-house AR-oplossingen, kan een onderscheidende factor zijn in de ervaring die je biedt. Door AR te integreren geef je je klanten de ultieme tool om hun persoonlijke stijl te realiseren. Dit doen we ook bij They & Me. Wij geven klanten de mogelijkheid om hun eettafel op maat te maken met verschillende afmetingen, materialen en kleuren. Verder kunnen klanten hun bijpassende eetkamerstoelen samenstellen en vervolgens in de ruimte plaatsen met onze AR functionaliteit. Op die manier proberen we naast het interieuradvies zoveel mogelijk twijfel weg te nemen tijdens het aankoopproces.

De toekomst van AR in interieurdesign

De opkomst van AR in interieurdesign is een voorbode van een revolutie in hoe we omgaan met onze leefruimtes. Terwijl de technologie steeds geavanceerder wordt, kunnen we in de nabije toekomst misschien wel volledige interieurontwerpen in een oogwenk ervaren. Denk aan een toekomst waarin je verschillende stijlen kunt uitproberen, of waarin designers met behulp van AR hun klanten direct kunnen betrekken bij het ontwerpproces. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar één ding is zeker, AR zal een blijvende impact hebben op onze beleving van interieurdesign.

Hoe Augmented Reality kan helpen bij het kiezen van je perfecte meubel Hoe Augmented Reality kan helpen bij het kiezen van je perfecte meubel

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou