• Tafels

      Stoelen

  • Configureren
  • Stalen
  • Over ons
5 tips voor meer ruimte en licht in huis (1)

5 tips voor meer ruimte en licht in huis

5 tips voor meer ruimte en licht in huis

5 tips voor meer ruimte en licht in huis (1)

Niet iedereen is gezegend met een vrijstaande villa met plafondhoge ramen, en da’s helemaal oké! Er zijn genoeg trucs en tips om ook de kleinere ruimte met doodnormale ruitjes groter te doen lijken en goed verlicht te houden. Hier volgen een paar tips om meer licht en ruimte in je huis te realiseren.

Tip 1: Licht = Ruimte

Om een ruimte groter te doen lijken kun je praktisch aan de bak gaan door bijvoorbeeld je meubels te verplaatsen of verwijderen; maar voordat je die ellende aangaat, raden wij je aan om niet praktisch, maar optisch te werken! Met licht! Een evenredig verlichtte ruimte lijkt namelijk groter. Zorg er dus voor dat je goed gebruik maakt van het natuurlijke daglicht dat naar binnen valt. Zorg dat er geen lichtblokkades staan, denk daarbij bijvoorbeeld aan een kast naast je raam die een grote schaduw over je muur slaat. Donkere plekken tellen in het menselijk brein niet als ruimte. Voorkom dus dat er donkere plekken in je woonkamer ontstaan door creatief met licht te spelen.

Tip 2: Ruimte = Licht

We hebben het al vaak genoeg gehad over het belang van de ‘doorloop’ van je woning, ofwel de bewegingsruimte die je rond je meubels overhoudt. Hoe beter de doorloop is, des te ruimtelijker zal je woning voelen. Erg logisch allemaal, maar we wijzen je er graag ook op dat ditzelfde principe geldt voor licht! Ieder meubelstuk heeft een schaduw, en iedere schaduw maakt dat een ruimte meer bekrompen zal aanvoelen. Hou een donkere ruimte dus minimalistisch ingericht om zowel de doorloop als de verlichting evenwichtiger aan te laten voelen.

Tip 3: Speel met spiegels

Disclaimer: They & Me raadt het af om in de letterlijke zin met onze design spiegels te spelen. Spiegels zijn breekbaar en scherven zijn scherp. Maar in de creatieve zin kunnen spiegels een ruimte optisch lichter en groter laten aanvoelen. Think about it: een spiegel is in essentie net een raam naar een ruimte die verdacht veel lijkt op de jouwe. Pats, boem, en je ruimte lijkt twee keer zo groot. Daarnaast kan een tactisch geplaatste spiegel het daglicht mooi reflecteren en dus beter verdelen over je ruimte. Het voordeel van een evenredig verdeelde verlichting is dat de ruimte groter lijkt door donkere loze plekken te voorkomen.

Tip 4: Speel met verlichting

Wij zijn van mening dat natuurlijk daglicht superieur is aan elektrische verlichting, maar daglicht ontbreekt ‘s nachts nu eenmaal en is niet in iedere ruimte even beschikbaar. Lampen zijn daarom vaak noodzakelijk. Kies bij het ontwerpen van je eigen licht-plan voor verlichting dat daglicht zo goed mogelijk simuleert, en zorg ervoor dat je een ruimte invult met eenzelfde soort lamp. Denk aan dezelfde kleur en helderheid. Misplaatste verlichting creëert donkere gaten in je kamer en lampen die niet op elkaar afgestemd zijn, kunnen de balans van je ruimte verstoren of zelfs hoofdpijn veroorzaken. Een gebalanceerd lichtplan voorkomt de meeste donkere plekken in huis, geeft rust en creëert optische ruimte.

Tip 5: Optimaliseer je muren

Deze tip kun je op twee manieren interpreteren, en we zullen beide interpretaties even uitlichten. Pun intended.

Enerzijds kun je je muren gebruiken om de hoogte in te werken. Vervang bijvoorbeeld je een opslagbox of staande kast met wat hangende plankjes, rekken of kastje. Alle vrije ruimte die je op je vloer creëert zal de doorloop weer verbeteren en daardoor je woning meer laten ademen en ruimtelijker aan doen voelen.

Anderzijds is er de mogelijkheid om je muren optisch voor je te laten werken. Voorkom donkere kleuren op de muur, want deze nemen licht op in plaats van het terug de ruimte in te kaatsen; en zoals we al vaak genoeg hebben herhaald: licht is ruimte. Ga dus aan de slag met sauzen en kies voor een heldere kleur. Het hoeft geen wit te zijn, zo lang de nieuwe kleur van je muur maar helder en fris is. Ditzelfde geldt voor de inrichting van je huis. Ook het meubilair moet zo fris en licht mogelijk ogen om voor die optische ruimte te zorgen.

Tip 6. Minimaliseer rommel

Een opgeruimd huis oogt ruimer en lichter dan een huis vol rommel en overbodige spullen. Minimaliseer rommel door regelmatig te declutteren en alleen de essentiële items te bewaren. Gebruik slimme opbergruimte, zoals manden, kasten en lades, om spullen uit het zicht op te bergen en de ruimte vrij te houden.

Tip 7. Creëer visuele continuïteit

Creëer visuele continuïteit door het gebruik van eenheid in kleur, textuur en stijl doorheen je huis. Kies bijvoorbeeld voor vloeren, muren en meubels in dezelfde kleurtonen en stijl om een gevoel van harmonie en ruimtelijkheid te creëren. Vermijd drukke patronen en contrasten die de ruimte visueel kunnen verkleinen.

Met deze 7 tips kun je meer ruimte en licht in huis brengen, waardoor je interieur een open en uitnodigende sfeer krijgt. Door te kiezen voor lichte kleuren, natuurlijk licht te maximaliseren, spiegels toe te voegen, rommel te minimaliseren en visuele continuïteit te creëren, kun je een lichte en luchtige leefomgeving creëren waarin je je thuis voelt.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou