Tips voor het onderhouden van je eikenhouten tafel

Tips voor het onderhouden van je eikenhouten tafel

Tips voor het onderhouden van je eikenhouten tafel

Tips voor het onderhouden van je eikenhouten tafel

Ah.. De eikenhouten eettafel; stevig als een huis en robuust als een bebaarde houthakker in rood flanellen overhemd, maar toch wel iets om zuinig op te zijn. Je tafel zorgt voor een warme, natuurlijke uitstraling in huis en dus wil je hem zo lang mogelijk in goede staat houden en voorkomen dat hij zijn gaafheid en karakter verliest. Maar wat als je geen hout van hout weet? Geen probleem! Deze tips zijn voor jou.

Behandelen van je eettafel

De grootste vijanden van een eikenhouten eettafel op maat zijn krassen, vocht, olie (of in elk geval onbedoelde olievlekken) en vuil. Hout is een natuurmateriaal en iedere beschadiging, of dit nu een barst, kras of vlek is, is permanent. Wij raden daarom aan om je tafel te (laten) behandelen. Dit doe je door een beschermlaagje op- of in je tafel aan te brengen, en dat kun je op twee manieren doen; met olie of met lak.

Olie

Met olie zorg je dat de toplaag van het hout verzadigd raakt met een laagje door jou uitgekozen olie, waardoor de eerste de beste onoverkoombare vlek de kans de kans niet krijgt om in het hout te trekken. Een groot voordeel van het oliën van je tafelblad is de creatieve vrijheid die je er mee hebt. Olie is in meerdere kleuren en tinten verkrijgbaar en maakt het hout meer levendig door de natuurlijke ringen en nerven in het hout meer te laten ‘poppen’.

Lak

Je kunt ook voor lak gaan. Nu hebben we het niet over de lak die je bij je laatste verhuizing vakkundig op de deuren hebt gesmeerd, maar over een speciale houtlak. Een dun laagje van dit spul is genoeg en zorgt er voor dat je tafel niet alleen makkelijker vlekvrij te houden is, maar biedt ook een degelijke bescherming tegen krassen. Voor diegenen die de natuurlijke hout-look graag wil behouden, raden we aan om voor een watergedragen, matte lak te gaan. Met dit wonderspul verandert je tafel uiterlijk niet, maar heeft hij wel de nodige bescherming.

Voor welke behandeling je ook gaat, vergeet voor het behandelen niet om je tafel lichtjes op te schuren, schoon te maken en te ontvetten. Test je smeerseltje eerst op een onopvallende plek (onderop het tafelblad bijvoorbeeld) om nare verrassingen voor te wezen. Dat rijmt op..

Voorkomen is beter dan genezen

Wees een beetje lief voor je mooie design eettafel. Natuurlijke materialen slijten nu eenmaal sneller dan we graag zouden zien. Behandeld of niet. Het kan zo zijn dat je tafelkleedjes misschien iets voor bij oma thuis vindt, maar als je een feestje geeft of veel onhandige familie of rode wijn drinkende vrienden over de vloer hebt is het misschien handig om er toch eentje in huis te hebben. Just to be sure.

Als je je tafel leuk in wilt richten met een vaasje bloemen, een beeldje of een dienblad; plak dan een paar viltjes onder het accessoire. Voor borden en bestek gaat dit natuurlijk niet op, maar placemats bieden daar de uitkomst.

Mocht het dan toch een keertje mis gaan, blijf dan rustig. Neem de vlek rustig af met allereerst een licht vochtige doek en vervolgens een droge doek. Mocht de vlek toch in het tafelblad zijn getrokken, kun je deze voorzichtig opschuren en vervolgens opnieuw behandelen met hetzelfde middel. Wat je ook doet, gebruik NOOIT bijtende stoffen op eikenhout. Geen chloor, antikalk- of zuurhoudende middelen. Bij They & Me helpen wij je graag bij het onderhoud van je eettafel. Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of kijken op onze pagina over materialen en onderhoud.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou