• Tafels

      Stoelen

  • Configureren
  • Stalen
  • Over ons
Hoe hoog plaats je een lamp boven jouw eettafel?

Hoe hoog plaats je een lamp boven jouw eettafel?

Hoe hoog plaats je een lamp boven jouw eettafel?

Hoe hoog plaats je een lamp boven jouw eettafel?

De lamp is een belangrijk element dat hoort bij de eettafel. Het bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer in huis. Daarnaast is de eettafel een plek waar dagelijks een hoop tijd wordt doorgebracht en veel gesprekken worden gevoerd. Een goed verlichte eetkamer is essentieel voor het creëren van een gezellige en functionele ruimte. Maar hoe bepaal je nu precies hoe hoog je een lamp boven je eettafel moet hangen? In deze blogpost geven we je handige tips en richtlijnen om de perfecte hoogte te vinden.

Waarom een lamp zo belangrijk is

Een lamp boven je mooie design eettafel brengt niet alleen een leuke uitstraling en sfeer met zich mee, maar is daarnaast ook functioneel. Er zijn verschillende manieren om een lamp te combineren met jouw eettafel en stijl van je interieur. Kies je voor gezelligheid met een warm licht of juist voor koel licht om meer helderheid te creëren? Deze functionaliteiten kan je meenemen wanneer je een lamp en eettafel met elkaar gaat combineren.

De ideale hoogte boven je eettafel

De meest ideale hoogte waarop een lamp boven jouw eettafel moet hangen is tussen de 60 en 80 cm. Hierbij reken je vanaf de bovenkant van het tafelblad tot aan de onderkant van de lamp. Een hoogte tussen de 60 en 80 cm zorgt voor het beste licht op jouw eettafel. De vuistregel is dat wanneer je naast de lamp staat, deze op ooghoogte hangt en wanneer je aan de eettafel zit je onder de lamp door kunt kijken. Een hele handige tip, zo kan je altijd zien of hij goed hangt. Aangezien dit per persoon verschilt adviseren wij om thuis een aantal hoogtes uit te proberen om te kijken of de lamp goed hangt. Bij een woning met een laag plafond raden wij aan om een kleinere hanglamp te kiezen. Bij een hoog plafond kan je gerust voor een grotere lamp kiezen. Dit met als reden dat hoe groter de lamp en hoe lager het plafond, hoe minder ruimte je overhoudt. Ben je daarnaast ook op zoek naar een nieuwe eettafel? Dan kun je bij They & Me je eettafel op maat laten maken. Zo kun je de nieuwe eettafel goed combineren met je nieuwe op maat gemaakte eettafel.

Diameter

Naast bovenstaande vuistregel hebben wij nog een handige tip. Om ervoor te zorgen dat de lamp de hele eettafel verlicht en je niet je hoofd stoot bij het opstaan, mag de lamp niet groter zijn dan de helft van de breedte van je eettafel. Heb je een ronde tafel met een diameter van 120 cm? Dan hang je een lamp op met een maximale diameter van 60 cm. Bij een eettafel met een lengte van 160 cm en een breedte van 90 cm, hang je een lamp op met een maximale diameter van 45 cm.

Tips voor verschillende situaties

1. Lange tafels

Bij lange tafels kun je overwegen meerdere lampen op een rij te hangen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht over de gehele tafel.

2. Open eetkamers

In een open eetkamer die grenst aan bijvoorbeeld de woonkamer, kan een opvallende hanglamp helpen om de eetruimte visueel af te bakenen en een centraal punt te creëren.

3. Eettafels met glazen blad

Bij een glazen tafelblad kan het licht van een lamp reflecteren en verblindend werken. Kies in dit geval voor lampen met een matte afwerking of plaats ze iets hoger om reflecties te minimaliseren.

Het bepalen van de juiste hoogte voor je lamp boven de eettafel kan een groot verschil maken in de algehele uitstraling en functionaliteit van je eetkamer. Door de bovenstaande richtlijnen en tips te volgen, kun je een perfect verlichte en gezellige ruimte creëren voor al je diners en bijeenkomsten.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou