Hoeveel personen passen aan een ronde tafel?

Hoeveel personen passen aan een ronde tafel?

Hoeveel personen passen aan een ronde tafel?

Hoeveel personen passen aan een ronde tafel?

Oké, dus jij vindt vierkant maar een overschatte vorm en bent in de markt voor een ronde tafel. Een interessante vorm voor een interessant persoon. Maar hoeveel personen passen er aan je ronde tafel? Bij They & Me hebben we de rondvraag rondom ronde tafels al rond. 

Waarom kiezen voor een ronde tafel?

Je gaat voor rond vanwege twee primaire redenen; één praktisch, de ander sociaal. De praktische voordelen van een rond tafelblad hebben te maken met de inrichting van je eethoek. Zo zorgt het gebrek aan hoeken ervoor dat de tafel minder ruimte in beslag neemt, de omloop rond de tafel meer toegankelijk blijft en je ondanks een kleiner oppervlak toch meer rand overhoudt om stoelen aan te schuiven. 

Nu het sociale aspect van een ronde tafel. Koning Arthur zaagde de hoeken niet voor niets van zijn legendarische tafelblad. Aan een ronde tafel zit namelijk geen hoofd. Aan een ronde tafel is iedereen gelijk en kan iedereen elkaar in de ogen kijken. Stel je voor: een kerstdiner waarbij iedereen bij de zorgvuldig gebraden kalkoen kan, en niemand gedwongen wordt om uitsluitend die ene neef die zijn aardappel compote met open mond weg kauwt als uitzicht te hebben.. 

Waar op te letten bij de aanschaf van een ronde tafel?

De poten

Ben je al overtuigd dat rond ronduit de beste keuze is? Mooi! Dan zijn er nog wel wat zaken om goed op te letten. “Een tafel zonder poten is ook maar een plank”. Dit klinkt misschien een beetje als een vreemde uitspraak maar er zit een kern van waarheid in. Er is een oneindig scala aan tafelpoten, die onder te verdelen zijn in twee groepen: buitenpoten en middenpoten. Buitenpoten komen meestal in een viertal, en worden onder de rand van het tafelblad gemonteerd. Buitenpoten hebben als nadeel dat er minder zitplekken aan de tafel overblijven (want niemand zit graag met een tafelpoot tussen de benen), maar een groot voordeel is dat je onder de tafel meer ruimte overhoudt om de benen in te strekken. Middenpoten zijn vaak in hun eentje, en hebben als voordeel dat niemand noodgedwongen met een tafelpoot in diens kruis hoeft te dineren. Dit gaat dan wel ten koste van de beenruimte.

De stoelen

Het is belangrijk om rond je ronde tafel de juiste hoeveelheid passende stoelen te plaatsen. Wij raden aan om stoelen met harde rechte hoeken te vermijden, omdat deze in contrast zullen staan met- en niet aan zullen sluiten aan je ronde tafelblad. Zoek in plaats daarvan naar stoelen met afgeronde, vloeiende vormen om de rondheid van je tafel juist te accentueren. Let er ook op dat armleuningen ruimte in beslag nemen. Stel, je wil een nieuwe eettafel van hout in huis halen. Hoeveel stoelen kan je dan kwijt aan je nieuwe ronde houten eettafel? Voor jouw gemak hebben wij de volgende tabel samengesteld: 

  • 90 cm diameter = 2 personen
  • 100 cm diameter = 3 personen 
  • 110 cm diameter = 4 personen 
  • 120 cm diameter = 4/5 personen 
  • 130 cm diameter = 5 personen       
  • 140 cm diameter = 5/6 personen 
  • 150 cm diameter = 6 personen

De rest

Je kunt de aankleding rondom je tafel afstellen op zijn rondheid. Denk er bijvoorbeeld aan dat een vierkante hangende lamp niet zal passen bij je ronde tafel, of dat een rond vloerkleed je ronde dineer-station mooi af kan maken. Hou de accessoires en tierelantijntjes beperkt, want je hebt een beperkte ruimte en de charme van je tafel zit hem juist in zijn openheid. Mocht je toch een pronkstukje willen plaatsen, zorg er dan voor dat deze een organische, vloeiende vorm heeft. Geen blokkendozen toegestaan op jouw ronde tafel. Om jouw perfecte tafel in huis te halen kun je bij ons je eigen eettafel op maat bestellen. Om het je nog makkelijker te maken kun je ook je eigen eetkamerstoel samenstellen

Hebben we nog iets gemist? Nee? Mooi. Dan zijn we rond. Zit je na het lezen nog met vragen? Dan helpen wij je graag. Neem gerust contact met ons op. Bij They & Me staan we altijd voor je klaar om advies te geven over jouw interieur.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou