• Tafels

      Stoelen

  • Configureren
  • Stalen
  • Over ons
Tips voor het inrichten van je woonkamer

Tips voor het inrichten van je woonkamer

Tips voor het inrichten van je woonkamer

Tips voor het inrichten van je woonkamer

Jijj bent recentelijk verhuisd en hebt een spiksplinternieuwe woonkamer om in te gaan richten? Of ben je misschien gewoon toe aan iets anders? De woonkamer is voor de meeste mensen de belangrijkste ruimte van het huis. Hier speelt het gros van je gezinsleven zich af en het is de plek waar je komt om te ontspannen. Het kan dan ook een hele opgave zijn om je woonkamer goed te organiseren en bemeubelen. We kunnen je niet vertellen welke stijl bij je past, dus zullen we ons richten op de denkwijze en de workflow om deze flinke onderneming hopelijk net dat kleine beetje makkelijker te maken.

Wees bewust van het formaat en de vorm van je woonkamer

Het spreekt voor zich dat je met een grotere woonkamer meer creatieve vrijheid hebt dan in een kleine, knusse ruimte. Toch is het goed om als eerste stap de exacte afmetingen van je woonkamer op papier te hebben, probeer bijvoorbeeld eens in een school-schrift met vakjes het oppervlak van je woonkamer uit te tekenen en neem deze, samen met een rolmaat mee als je voor meubels gaat shoppen. Knip vervolgens deze meubels op schaal uit, om zonder door je rug te hoeven gaan toch makkelijk te kunnen schuiven. Ook de vorm van je woonkamer is een dingetje. De meeste kamers zullen rechthoekig zijn, maar het is ook belangrijk om architectuur zoals ramen, nissen en erkers in je planning mee te nemen om er voor te zorgen dat je optimaal gebruik maakt van het karakter van je woonkamer.

De truc zit hem in de verhoudingen

In de meeste woonkamers zal de bank het centerpiece zijn om de rest van de ruimte omheen in te richten. Let dus vooral bij het uitkiezen van de bank goed op hoe deze zich met de ruimte verhoudt. Is je bank te klein voor je woonkamer, dan zal deze in het niets vallen en de rest van je interieur snel een hodge-podge van meubels worden. Is je bank te groot, dan zal hij de balans die je in je kamer zoekt verstoren. Mocht je de bank tegen een muur zetten, dan is de regel dat deze niet meer dan 2/3e van de muur mag bedekken, en minimaal 50 cm tussen de armleuningen en de zijdelings muur te houden. In grotere ruimtes raden we aan om de bank meer naar het midden van de kamer te plaatsen, zodat de ruimte luchtiger oogt. Zodra je piece de resistance eenmaal goed staat, kun je er omheen gaan bouwen.

Bepaal de functies en houdt het logisch

Bij het inrichten van je woonkamer is het allerbelangrijkste dat je weet wat je in je woonkamer wilt gaan doen. Lekker TV kijken op de bank? Uren lang vuur staren in de open haard? Wil je een eigen leeshoekje met design salontafel? Veel opbergruimte? Een speelhoek voor de kinderen? Bepaal op je platte grond wát je wil en waar je er de plaats voor uit wil trekken. Let hierbij op zaken als onderlinge bereikbaarheid en de natuurlijke licht-inval. Heb je een open keuken die aansluit bij je woonkamer, gebruik dan een langwerpige meubels zoals bijvoorbeeld een bank of dressoir om verschillende functies zoals een eethoek te onderscheiden. Mocht je hier niet genoeg ruimte voor hebben, dan kunnen een paar flinke kamerplanten ook als een ontzettend leuke jungle-divider dienen.

Let op de doorstroming

Een slechte doorstroming is een woonkamer-killer. Om voor een goede doorstroom te zorgen moet je weer aan de slag met je schriftje. Bepaal de hotspots van je woonkamer, dit zijn de veel bezochte plekken zoals je favoriete zitplek, het dressoir met de agenda er op, de design eettafel, de voerbak van je hond, etc..  en zorg dat tussen iedere onderlinge hotspot een duidelijke, makkelijk bewandelbare route is! Als je schoonmoeder op bezoek is, wil je haar onder geen beding vragen om haar benen even in de nek te leggen. 

Kies de juiste indeling

Denk na over de indeling van je woonkamer en hoe je de beschikbare ruimte optimaal kunt benutten. Houd rekening met de looproutes, de positie van ramen en deuren, en de functies die je aan de ruimte wilt geven, zoals een zithoek, een eethoek of een leeshoek. Experimenteer met verschillende opstellingen totdat je de indeling vindt die het beste werkt voor jouw levensstijl en behoeften.

Voeg persoonlijke accenten toe

Maak je woonkamer persoonlijk door het toevoegen van persoonlijke accenten en decoraties. Dit kunnen familiefoto’s, kunstwerken, planten, boeken en souvenirs zijn die je herinneren aan speciale momenten en ervaringen. Door persoonlijke accenten toe te voegen, geef je je woonkamer karakter en maak je het echt jouw eigen plekje.

Vergeet de verlichting niet

Goede verlichting is essentieel voor het creëren van de juiste sfeer in je woonkamer. Zorg voor een combinatie van verschillende soorten verlichting, zoals overheadverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting, om de ruimte goed te verlichten en een gezellige ambiance te creëren. Overweeg ook het gebruik van dimmers en lampenkappen om de lichtintensiteit aan te passen aan verschillende activiteiten en stemmingen.

Klaar om in te richten!

Zo, hopelijk hebben we je hierbij de handvatten kunnen bieden om het inrichten net wat makkelijker te maken. Met bovenstaande informatie stel je snel een strategische planning op waardoor je met de belangrijkste aspecten rekening houdt tijdens het (her)inrichten van je woonkamer. Toch nog hulp nodig bij de inrichting van je woonkamer? Dan helpen wij je graag. Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom.

Tips voor het inrichten van je woonkamer Tips voor het inrichten van je woonkamer

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou