Tips voor het kiezen van een U-bank

Tips voor het kiezen van een U-bank

Tips voor het kiezen van een U-bank

Tips voor het kiezen van een U-bank

Ik bank, jij bankt, U-banken! De U-bank is een ontzettende showstopper voor in de woonkamer, en voor velen de ultieme plek om met het hele gezin te ontspannen. Meerdere sets aan poten omhoog, Netflix aan, boekje erbij en adem diep uit. Je zit op de bank en alles is goed. Voordat je echter overgaat tot de aanschaf van je nieuwe bank: een paar tips om de perfecte U-bank uit te kiezen.

Is een U-bank geschikt voor mij?

De U-bank heeft een aantal voor- en nadelen. Zo is een groot voordeel dat er geen enkel ander meubelstuk is waar je méér zitplaatsen op zal vinden. De meesten hebben minstens zes zitplaatsen, en dit maakt de U-bank de ideale bank voor grote gezinnen of diegenen die graag en vaak veel visite over de vloer hebben. Voor de kleinere woonruimten is een U-bank helaas minder geschikt, gezien ze snel veel ruimte in beslag nemen en de omloop snel beperken. Heb je de luxe van een grote woonkamer? Dan zal een U-bank minder makkelijk wegvallen in de ruimte. Zet hem neer op een mooi vloerkleedje, zet er een design salontafel voor en pats boem; je hebt je woonkamer ingericht, afgebakend en iedereen kan bij zijn/haar koffie!

Meten is weten!

Gezien de U-bank zo’n flink meubelstuk is, is het belangrijk om vóór je aanschaf goed na te denken over de ruimte die je hebt. Houd bij het inrichten goed rekening met de doorstroom van je woonkamer. De regel die wij graag hanteren is dat er in de omloop rond de bank minstens 60 cm, maar liever nog 80 cm vrij gehouden moet worden. Als de omloop onvoldoende vrij is, zul je merken dat een ruimte snel te klein gaat voelen, of je nieuwe bank te groot. Een tip die wij altijd graag meegeven is: TAPE! Zodra je een bank op het oog hebt, noteer de afmetingen en plak het silhouet van je potentiële aankoop eens op je vloer en plaats eventuele design sidetable of salontafel op de beoogde plekken, om zo een beter beeld te krijgen van de impact die je aankoop zal doen. Mocht je vervolgens geen passende bank kunnen vinden, kun je eventueel je bank op maat laten maken.

Overweeg de opstelling van de U-bank

Een U-bank kan in verschillende opstellingen worden geplaatst, afhankelijk van de lay-out van je woonkamer en je persoonlijke voorkeur. Overweeg of je de U-bank tegen een muur wilt plaatsen of liever vrijstaand in het midden van de kamer. Denk ook na over de oriëntatie van de hoek en of je de chaise longue aan de linker- of rechterkant wilt hebben.

Wat is de juiste bekleding voor mijn U-bank?

De bekleding van je bank is niet alleen een kwestie van stijl, maar ook voor een groot deel een praktisch vraagstuk. Woon je modern industrieel? Dan kun je vrijwel alle kanten op. Heb je je huis meer landelijk ingericht, denk dat eens aan een beige bank of aan leer in bruintinten. Over stijl zullen we je niet te veel meegeven; stijl heb je immers al en stijl is heel persoonlijk. Wel wijzen we je nog even op het praktische aspect. Heb je jonge Picasso’s in hun creatieve waskrijt-fase in huis? Ga dan voor een vlekwerende of makkelijk te stomen kunststof of leren bank. Heb je een huisdier met nageltjes? Ga dan absoluut niet voor leer!

Ga voor een neutrale kleur U-bank

Deze tip geven we niet voor niets. Een fout die snel gemaakt wordt met U-banken is dat men ze vaak dat beetje extra uitgesproken willen laten zijn. Hier is in principe weinig mis mee, want wij kunnen een goeie eye-catcher altijd waarderen, just don’t overdo it. Zo’n grote U-bank is op zichzelf staand al een eye-catcher. Als je die nog aftopt door hem bijvoorbeeld knalrood te maken, dan loop je het risico dat ‘ie zo uitgesproken wordt, dat je bank snel zal gaan vervelen. Ook een zwarte bank zal snel een zwart gat in je woonkamer worden. Ga in plaats daarvan voor een rustig ogende grijs of beige Mocht je dat toch nog te saai vinden kijk dan eens naar een leuk dessin voor dat kleine beetje extra!

Stel een budget vast

Last but not least, stel een budget vast voordat je op zoek gaat naar een U-bank. U-banken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus bepaal van tevoren hoeveel je bereid bent uit te geven en zoek naar een optie die binnen je budget past zonder in te leveren op kwaliteit en comfort.

Door rekening te houden met deze tips kun je de perfecte U-bank kiezen die niet alleen past bij je woonkamer, maar ook aan al je behoeften voldoet op het gebied van comfort, stijl en functionaliteit. Veel plezier met het vinden van de ideale U-bank voor jouw huis!

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou