Wie is de uitvinder van de stoel

Wie is de uitvinder van de stoel?

Wie is de uitvinder van de stoel?

Wie is de uitvinder van de stoel

De stoel is een alledaags meubelstuk dat zo vanzelfsprekend lijkt in ons dagelijks leven dat we er zelden over nadenken wie de geniale geest was achter zijn uitvinding. Toch is de geschiedenis van de stoel fascinerend en complex, met verschillende culturen die claimen de oorspronkelijke uitvinders te zijn. Laten we eens duiken in de geschiedenis om te ontdekken wie nu eigenlijk de uitvinder van de stoel is.

Wat is een stoel?

De definitie van een stoel is volgens mijn dikke Van Dale “Een meubel met zitvlak, ondersteund door poten, met als gebruiksdoel het zetelen van een enkel persoon”. Waarbij we gelijk onze twijfels kunnen trekken, want een kruk zou ook onder definitie vallen en een kruk is absoluut geen stoel. Heeft de dikke Van Dale dus ongelijk? Wij moeten in ieder geval verder. Laten we dan een rugleuning aan de definitie toevoegen, om nukken met krukken te voorkomen.

Dus: een zitmeubel voor één persoon met zitvlak, poten en een rugleuning. Got it.

Wanneer is de eerste stoel gemaakt?

Om de uitvinder van de stoel te achterhalen, moeten we op zoek naar zijn geesteskind; de O.G. stoel. Het probleem is echter dat we die niet kunnen vinden op Google. Grote kans natuurlijk dat ie al die millennia niet zal hebben overleefd, wat we ‘m ook niet kwalijk kunnen nemen; het was immers een prototype dus duurzaamheid zal niet hoog in het vaandel hebben gestaan. Wat we wél hebben kunnen achterhalen is de oudst overlevende stoel! Deze dateert uit ongeveer 2600 voor Christus en betreft de troon (wat in essentie een hele fancy stoel is) van Hetepheres I, de moeder van Pharao Cheops, bekend van zijn piramide.

Hetepheres zal haar stoel niet zelf hebben vervaardigd, en wij achten de kans klein dat de stoel toentertijd geïmporteerd is. Onze huidige koploper als potentiële uitvinder van de stoel is dus: een Egyptenaar.

Maar we kunnen verder dan de oudst overlevende stoel. Wij vonden namelijk ook nog een beeldje dat werd opgegraven rond de Cycladische eilanden in Griekenland, en rond 2800 v.C. werd gemaakt door het lang verloren Cycladische volk. Het beeldje betreft een muzikant met een harp, gezeteld op, je raad het nooit: EEN STOEL.

Oké, maar wie heeft de stoel dan uitgevonden?

We stonden, moe en uit het veld geslagen na dagenlang onderzoek naar oude stoelen, zonder antwoord. We zijn tot de conclusie gekomen dat het best lastig is om te achterhalen wie de stoel nou daadwerkelijk heeft uitgevonden. Hoewel het moeilijk is om één specifieke persoon aan te wijzen als de uitvinder van de stoel, kunnen we stellen dat de stoel een evolutie is geweest die plaatsvond over duizenden jaren en over verschillende culturen heen. Elke beschaving heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stoel zoals we die vandaag kennen, van de oude Egyptenaren tot de moderne ontwerpers van de 20e en 21e eeuw. Er worden steeds weer nieuwe stoelen ontworpen met een eigen touch of verhaal.

Ook bij They & Me houden wij ons druk bezig met de ontwikkeling van verschillende stoelen met design. Wil je ook je eigen touch geven aan jouw droomstoel? Bij They & Me kun jij je eigen eetkamerstoel samenstellen via onze productconfigurator.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou