Wie is de uitvinder van de stoel

Wie is de uitvinder van de stoel?

Wie is de uitvinder van de stoel?

Wie is de uitvinder van de stoel

Een hele goede vraag, beste lezer. Zoals een goede vraag betaamd, roept deze gelijk meer vragen ons op. Telt een rotsblok om op te zitten als stoel? Want de mens zal toch ook in de pre-historie ergens rustig hebben willen zitten. Is een rugleuning hetgeen wat een stoel een stoel maakt? Armleuningen? Poten? We gaan er even goed voor zitten, en duiken er gelijk in.

Wat is een stoel?

De definitie van een stoel is volgens mijn dikke Van Dale “Een meubel met zitvlak, ondersteund door poten, met als gebruiksdoel het zetelen van een enkel persoon”. Waarbij we gelijk onze twijfels kunnen trekken, want een kruk zou ook onder definitie vallen en een kruk is absoluut geen stoel. Heeft de dikke Van Dale dus ongelijk? Wij moeten in ieder geval verder. Laten we dan een rugleuning aan de definitie toevoegen, om nukken met krukken te voorkomen.

Dus: een zitmeubel voor één persoon met zitvlak, poten en een rugleuning. Got it.

Wanneer is de eerste stoel gemaakt?

Om de uitvinder van de stoel te achterhalen, moeten we op zoek naar zijn geesteskind; de O.G. stoel. Het probleem is echter dat we die niet kunnen vinden op Google. Grote kans natuurlijk dat ie al die millennia niet zal hebben overleefd, wat we ‘m ook niet kwalijk kunnen nemen; het was immers een prototype dus duurzaamheid zal niet hoog in het vaandel hebben gestaan. Wat we wél hebben kunnen achterhalen is de oudst overlevende stoel! Deze dateert uit ongeveer 2600 voor Christus en betreft de troon (wat in essentie een hele fancy stoel is) van Hetepheres I, de moeder van Pharao Cheops, bekend van zijn piramide.

Hetepheres zal haar stoel niet zelf hebben vervaardigd, en wij achten de kans klein dat de stoel toentertijd geïmporteerd is. Onze huidige koploper als potentiële uitvinder van de stoel is dus: een Egyptenaar.

Maar we kunnen verder dan de oudst overlevende stoel. Wij vonden namelijk ook nog een beeldje dat werd opgegraven rond de Cycladische eilanden in Griekenland, en rond 2800 v.C. werd gemaakt door het lang verloren Cycladische volk. Het beeldje betreft een muzikant met een harp, gezeteld op, je raad het nooit: EEN STOEL.

Oké, maar wie heeft de stoel dan uitgevonden?

We stonden, moe en uit het veld geslagen na dagenlang onderzoek naar oude stoelen, zonder antwoord. We zijn tot de conclusie gekomen dat het best lastig is om te achterhalen wie de stoel nou daadwerkelijk heeft uitgevonden. Er worden steeds weer nieuwe stoelen ontworpen met een eigen touch of verhaal. Ook bij They & Me houden wij ons druk bezig met de ontwikkeling van verschillende stoelen met design. Wil je ook je eigen touch geven aan jouw droomstoel? Bij They & Me kun jij je eigen eetkamerstoel samenstellen via onze productconfigurator.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou

Kleurtrend- Peach Fuzz

Kleurtrend: Peach Fuzz

Als je een liefhebber bent van interieurdesign, mode, of gewoonweg van creatieve trends, dan is het tijd om je aandacht te richten op de kleur

Woontrend: klein design

Woontrend: klein design

In een wereld waarin ruimte steeds kostbaarder wordt, is het geen verrassing dat ‘klein design’, of kleine ruimte-inrichting, een steeds groter wordende trend is. Dit