Een goed lichtplan is belangrijk voor een sfeervol en functioneel interieur. Verlichting speelt niet alleen een praktische rol, maar heeft ook een enorme invloed op de sfeer en uitstraling van je woonruimte. In dit artikel leggen we uit hoe je een effectief lichtplan opstelt dat perfect aansluit bij jouw interieur.
1. Bepaal de functie van elke ruimte
Begin met het inventariseren van de verschillende functies van elke kamer. De verlichting in de keuken zal anders zijn dan in de woonkamer of slaapkamer. Stel jezelf de volgende vragen:
- Waar heb je helder licht nodig voor taken zoals koken of lezen?
- Waar wil je een gezellige, warme sfeer creëren?
- Zijn er specifieke objecten of architecturale elementen die je wilt accentueren?
2. Maak een plattegrond
Teken een plattegrond van je huis en markeer de locaties van ramen, deuren en bestaande aansluitpunten voor verlichting. Dit geeft je een goed overzicht van waar natuurlijk licht binnenkomt en waar je kunstmatige verlichting moet toevoegen.
3. Kies voor een gelaagd verlichtingssysteem
Een goed lichtplan bestaat uit drie lagen: algemene verlichting, taakverlichting en accentverlichting.
- Algemene verlichting: dit is de basisverlichting die de hele ruimte gelijkmatig verlicht. Denk aan plafondlampen of ingebouwde spots. Bij They & Me hebben we diverse hanglampen, deze zijn perfect om de ruimte gelijkmatig te verlichten én te voorzien van een sprankeltje stijl. De Stelvio, Segula en Catania zijn drie soorten lampen die hiervoor perfect toegepast kunnen worden.
- Taakverlichting: dit is functionele verlichting gericht op specifieke taken, zoals een leeslamp naast de bank of onderbouwverlichting in de keuken.
- Accentverlichting: hiermee leg je de nadruk op bepaalde elementen in je interieur, zoals kunstwerken, planten of architecturale details. Spots, wandlampen of led-strips zijn hier ideaal voor.
4. Speel met lichtsterkte en kleurtemperatuur
De lichtsterkte (gemeten in lumen) en kleurtemperatuur (gemeten in Kelvin) hebben grote invloed op de sfeer. Voor woonkamers en slaapkamers zijn warmere lichtkleuren (2700K-3000K) geschikt, omdat ze een gezellige en ontspannen sfeer creëren. Voor werkruimtes en keukens is koeler, helderder licht (4000K-5000K) vaak beter omdat het concentratie en alertheid bevordert.
5. Overweeg dimmers en slimme verlichting
Dimmers geven je de flexibiliteit om de lichtsterkte aan te passen aan verschillende momenten van de dag en activiteiten. Slimme verlichting biedt nog meer mogelijkheden, zoals het instellen van lichtscènes en het bedienen van je verlichting via een app of spraakbesturing.
6. Houd rekening met de stijl van je interieur
Verlichting moet niet alleen functioneel zijn, maar ook stijlvol passen bij de rest van je interieur. Kies armaturen die aansluiten bij de stijl van je meubels en decoratie. Of je nu gaat voor een modern, industrieel, klassiek of bohemien interieur, er zijn talloze opties beschikbaar. Een lichtplan alleen vult je interieur natuurlijk niet volledig, maar het helpt je zeker op weg. Voor advies over inrichting en meubelkeuze kun je bij ons terecht. Samen bekijken we jouw wensen en eisen en zorgen ervoor dat jouw eettafel op maat wordt gemaakt in combinatie met een moderne eetkamerstoel op maat.