Hoe realiseer je je eigen lichtplan voor in huis

Hoe realiseer je je eigen lichtplan voor in huis?

Hoe realiseer je je eigen lichtplan voor in huis?

Hoe realiseer je je eigen lichtplan voor in huis

Goede verlichting is essentieel voor elke ruimte in huis. Verlichting kan een warme en uitnodigende sfeer creëren in een ruimte en daarnaast een koele en moderne uitstraling geven. Maar hoe realiseer je een eigen lichtplan voor in huis? Een manier om erachter te komen welke lampen het beste werken op plekken in jouw interieur is het maken van een lichtplan. In dit artikel wordt er een beeld gecreëerd waar je kan zien welke punten in de kamer licht nodig hebben. Lees verder om te leren hoe je jouw eigen lichtplan maakt.

Bepaal de verschillende activiteiten die in de kamer plaatsvinden

Begin allereerst met het maken van een schets. Een schets is een goede manier om een gevoel te creëren in een ruimte. Tijdens het maken van een schets is het belangrijk om te weten welke activiteiten er plaatsvinden in de ruimte van de woning. Zo kun je erachter komen hoe en waar je het licht het beste kunt plaatsen om sfeer te creëren in de ruimte. Er zijn drie verschillende soorten verlichting waar je rekening mee kan houden:

Taakverlichting

Taakverlichting is extra verlichting die nodig is om bepaalde werkzaamheden goed uit te voeren, naast de basisverlichting. Bijvoorbeeld tijdens het koken of werken aan je bureau.

Accentverlichting

Accentverlichting gebruik je om bepaalde kenmerken van de kamer te benadrukken en onder de aandacht te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kunstwerk of een schilderij in de ruimte.

Algemene verlichting

Misschien heb je ook wel algemene verlichting (primair licht) nodig. Algemeen licht wordt gebruikt om de gehele ruimte te verlichten. Bijvoorbeeld licht spotjes die in het plafond worden gezet. Zodra je weet wat voor soort activiteiten er in de kamer plaatsvinden, kan je armaturen en lampen kiezen die het juiste soort licht geven in de ruimte.

Selecteer lampen op basis van functionaliteit, duurzaamheid en stijl 

Nu je weet wat voor activiteiten er in de kamer plaatsvinden, kan je armaturen (draagconstructie van een lamp) kiezen die het beste lichtniveau voor jou ruimte kunnen bieden. Als je bijvoorbeeld taakverlichting nodig hebt, zijn hanglampen een geschikte optie. Als je kiest voor accentverlichting, kunnen inbouwlampen of wandarmaturen een goede keuze zijn. Voor algemene verlichting zijn plafond armaturen zoals kroonluchters of inbouwlampen altijd een goede optie. Zodra je armaturen hebt gekozen, is het tijd om lampen te kiezen voor de ruimte.

Wanneer de keuze op een lamp valt, bedenk dan hoe de kleur en de felheid van de lamp passen bij het algemene uiterlijk van de ruimte. In sommige ruimtes bijvoorbeeld, zoals in je eetkamer, is er voldoende licht nodig. LED filament is een goede optie om voldoende licht boven je eettafel te creëren. Een filament lamp is een LED lamp met een gloeidraad, in de volksmond wordt dit ook wel een LED gloeilamp genoemd. Het voordeel van LED filament lampen is dat ze veel minder energie verbruiken bij dezelfde lichtopbrengst. De kleur die de lamp uitstraalt geeft een warme tint in de ruimte. Bij They & Me hebben we verschillende soorten lampen met LED filament verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren.

Het maken van een lichtplan is een goede manier om erachter te komen welke soorten armaturen en lampen het beste zullen passen in jouw ruimte. Houd rekening met de verschillende activiteiten die in de ruimte plaatsvinden en kies op basis daarvan armaturen en lampen. Denk bij het kiezen van lampen ook aan helderheid en energiezuinigheid. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een PDF-bestand, hierdoor kan je het voor jezelf makkelijk maken en het gehele plan uittekenen. Hierdoor creëer je een verlichte ruimte die zowel functioneel als stijlvol is!

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou

Manieren om je eetkamerbank te stylen 02 (1)

Manieren om je eetkamerbank te stylen

De eetkamer is vaak het hart van een huis, waar familiebijeenkomsten plaatsvinden, verhalen worden gedeeld en waar herinneringen worden gemaakt. Eetkamerbanken bieden niet alleen extra