• Tafels

      Stoelen

  • Configureren
  • Stalen
  • Over ons
Tips voor het inrichten van je thuiswerkplek

Tips voor het inrichten van je thuiswerkplek

Tips voor het inrichten van je thuiswerkplek

Tips voor het inrichten van je thuiswerkplek

Of je nu je werkgever van dienst kan zijn vanuit het comfort van je eigen badjas en pantoffels, of je je eigen bedrijf vanuit huis voert: Thuis werken is in de afgelopen paar jaren big business geworden. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over hoe je je thuiswerkplek inricht. Om je daar een beetje mee te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Vanuit thuis natuurlijk, onder het mom van immersion.

Ga goed na wat je nodig hebt

Je bouwt je werkplek om je bureaublad heen, en je bureaublad om je gereedschap. Daarmee willen we zeggen: waarschijnlijk je laptop of desktop PC, dus zorg dat je een stopcontact of twee binnen bereik hebt! Werk je daarnaast met veel papierwerk, dan moet hier natuurlijk ook de ruimte voor zijn. Een werkruimte hoeft niet groot te zijn, ook met 2 a 3 vierkante meter kun je een leuke werkplek realiseren. De truc is hier om te beginnen met de essentials, en daarna pas bezig te gaan met decoreren. Zodra je de essentials hebt staan en tevreden bent met de ruimte die je hebt gecreëerd voor je day-to-day business, gaan we door.

Verlichting is mega belangrijk

In het donker is het niet alleen moeilijk zien waardoor het werk zwaarder wordt voor de ogen, maar je lichaam maakt in het duister ook melatonine aan; een hormoon waar je slaperig van wordt. Niet heel handig tijdens het werk.

Houdt daarom in je achterhoofd: natuurlijk licht waar mogelijk, kunstlicht waar nodig. Natuurlijk daglicht houdt je energiek en gefocust, plaats daarom je bureau bij een raam in de buurt. Het liefst plaats je je bureau haaks op een raam, waardoor je nog wel daglicht op je werkplek vangt, maar niet snel verblind zal raken door de zon. Mocht het toch nodig zijn om je bureau direct op een raam te zetten, overweeg dan een leuk in-between-gordijntje om het licht iets te dempen. Qua kunstlicht is het belangrijk om je lichtbron zo recht mogelijk boven je werkplek te plaatsen om verblinding of het in je eigen schaduw moeten werken te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke leeslamp of wat spotjes. Voorkom dat je de fout maakt om hier sfeervol of warm licht in te gebruiken. Het is bij je werkplek beter om wit licht te hebben; dit is comfortabeler voor je ogen en zorgt ervoor dat je je focus langer vast kan houden.

Opgeruimd bureau, opgeruimd hoofd

Ieder troepje of tierelantijntje op je bureau is een potentiële bron van afleiding, zorg dus voor voldoende opbergruimte. Met genoeg opbergruimte kun je garanderen dat er genoeg ruimte overblijft op je bureau om mee te werken. Wel zo handig bij een werkruimte!

Een mooie kast om je papieren, boeken, mappen en notitieblokken kwijt te kunnen is al snel een must. Mocht je minder vierkante meters hebben om mee te spelen, denk dan verticaal! Gebruik je beschikbare muren om rekken, planken of liever nog een kastje met deuren op te hangen, uit het oog is immers uit het hart. Maak op je wandplanken gebruik van opbergdozen en -mandjes voor een meer opgeruimde werkplek.

Meer groen is meer beter!

Op je thuiswerkplek zijn planten je beste collega’s! Planten zorgen niet alleen voor meer zuurstof in je ruimte, maar uit onderzoek blijkt ook dat kantoorplanten productiviteit en creativiteit verhogen. Vergeet ze geen water te geven, anders kan je thuiswerkplek ontzettend snel deprimerend worden.

Claim je privacy

Een beetje privacy op je thuiswerkplek is belangrijk. Niet per se om pottenkijkers te weren, maar vooral om jezelf tegen afleiding in bescherming te nemen. Een rondwandelende partner of spelende kinderen kunnen voor aardig wat afleiding zorgen. Idealiter heb je je eigen werkruimte, maar mocht dat niet het geval zijn dan kun je je werkplek afbakenen met een bureauscherm of bouw een groene muur van een aantal tactisch geplaatste kamerplanten.

Zorg voor voldoende verlichting

Goede verlichting is essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving. Plaats je bureau bij voorkeur in de buurt van een raam om natuurlijk licht binnen te laten. Als natuurlijk licht niet voldoende is, investeer dan in een goede bureaulamp die voldoende helderheid biedt om vermoeidheid van de ogen te verminderen en je focus te behouden.

Maak het jouw werkplek

Sommige mensen zullen tijdens het werk het beste functioneren met een zakelijk ingerichte werkplek. Weinig aankleding en lekker recht-toe-recht-aan, om zo afleiding te voorkomen en focus te vergemakkelijken. Anderen gaan weer beter op een huiselijk ingerichte werkplek, met leuke snuisterijtjes om je nét dat kleine beetje afleiding van je werk te geven en je jezelf comfortabel te laten voelen tijdens je werk. Tussen deze twee uitersten zul je je eigen balans moeten vinden. Wij vertrouwen er op dat je dat helemaal gaat lukken.

Neem regelmatig pauzes en beweeg

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en te bewegen tijdens het werken. Sta op, loop rond, strek je uit en neem af en toe wat frisse lucht. Dit kan helpen om de bloedsomloop te bevorderen, vermoeidheid te verminderen en je energieniveau op peil te houden gedurende de dag.

Door deze tips toe te passen, kun je een comfortabele, georganiseerde en inspirerende thuiswerkplek creëren die bijdraagt aan je productiviteit, concentratie en algehele welzijn. Neem de tijd om je werkruimte naar wens in te richten en te personaliseren, zodat je met plezier en voldoening kunt werken vanuit huis.

Bij They & Me helpen wij je graag bij het stijlen je woning. Je kunt je eigen meubel samenstellen om van je huis een thuis te maken. Kom je gerust onze design meubels in Nijmegen bij onze showroom bewonderen. We adviseren je graag bij het maken van de juiste keuze.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou