Tips voor het kiezen van een vloerkleed

Tips voor het kiezen van een vloerkleed

Tips voor het kiezen van een vloerkleed

Tips voor het kiezen van een vloerkleed

Dus jij wilt van je koude, kale vloer af en bent op zoek naar een mooi vloerkleed. Goed nieuws, want wij weten van kleed, hebben de feitjes rond tapijtjes en kennen de wetten van karpetten.

We beginnen zoals altijd met het doel dat je voor ogen hebt voor je nieuwe kleed. Heb je koude voeten en krijg je wintertenen van die dikke sokken? Zoek je een zachte ondergrond voor de speelkamer van de kids? Heb je een houten been en wil je de onderburen in gehoorsbescherming nemen? Of zoek je gewoon een blikvanger voor de zithoek? Zodra je weet wat je er mee wilt, ben je al op de helft.

“The rug really tied the room together.”

Vloerkleed plaatsen

Bovenstaande is zowel een quote uit de tijdloze film “The Big Lebowski” als de grote kracht van het vloerkleed. Een vloerkleed kan, als ‘ie juist geplaatst wordt, van een stel losse meubels een leeshoekje maken of het onderscheid maken tussen de woonkamer en de eetkamer, al bevinden deze zich beide in een zelfde ruimte.

Zodra je de locatie van het kleed hebt bepaald kun je gaan kijken naar het formaat dat je nodig hebt. De standaardmaten van vloerkleden zijn over het algemeen 170 x 240cm, 200 x 300cm en 250 x 350 cm. Ga eens met een rolmaat en een rol tape in de weer en plak op de vloer deze afmetingen eens af. Zit er geen goede optie tussen de standaardmaten, overweeg dan een op maat gemaakt karpet.

Keuze van je vloerkleed

Ook de vorm heeft wat aandacht nodig. Een rechthoekig vloerkleed heeft als kracht dat het als geen ander een set grotere meubels in een flinke ruimte als eigen leefgedeelte af kan bakenen of accentueren. Mocht je een tapijt zoeken voor in een hoek, ga dan voor een rond vloerkleed. Zo maak je van een stoel, een lamp en je mooie design bijzettafel ineens een knus leeshoekje. Voor in de gang zijn er nog langwerpige, rechthoekige lopers, mocht je je gasten zich extra welkom willen laten voelen.

Dan is er nog de stijl. Persoonlijker dan stijl wordt het niet, en hier kunnen we je dus minder praktische tips in geven. Wel geven we je graag de volgende handvatten mee:

Wil je warmte in huis toevoegen, maar niet te gek doen? Ga dan voor een basic/effen vloerkleed. Een kleed is niet snel understated, maar kan een ruimte wel snel druk maken. Ga bijvoorbeeld ook niet voor een hectisch ogend kleed met drukke print als je al een druk behangetje hebt. Mag het iets opvallender zijn, maar wil je wel een tijdloze look? Kijk dan eens naar modern klassieke vloerkleden. Deze springen meer in het oog dan een effen vloerkleed, en hebben als groot voordeel dat ze niet trendgevoelig zijn. Als je echt op zoek bent naar een uitgesproken centerpiece, overweeg dan een vloerkleed dat bontgekleurd is of een gestreept of grafisch printje heeft.

Materiaal

Ook het materiaal is van belang en overwegend afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Katoen, wol, kokos en sisal zijn allemaal natuurlijke stoffen die vaak in vloerkleden verwerkt worden. Deze stoffen zijn erg mooi en duurzaam, maar hebben als nadeel dat ze sneller stof verzamelen en dus moeilijker zijn in het onderhoudt. Mocht je iets makkelijkers zoeken of zelfs de pech hebben allergisch te zijn, kies dan voor een synthetisch materiaal. Synthetische vloerkleden nemen vaak minder stof op en kunnen zelfs buiten gebruikt worden voor die extra speciale chique barbecues.

Tot de volgende keer bij kleedjes-weetjes.

Driehoek THEY&ME

Meer inspiratie voor jou